Meggyről

A meggy számos jótékony élettani hatással rendelkezik. Antioxidánsokban gazdag, a méreganyagokkal szemben sejtvédő hatású. A meggyben lévő hatóanyagok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, ezáltal elkerülhetők a visszérbetegségek.

Rendszeres fogyasztása segít a koleszterin- és a triglicerid-szint szabályozásában és az elhízás megelőzésében. Vércukorszint szabályozó hatása miatt cukorbetegségben is ajánlott a fogyasztása. A meggy nagyon magas rosttartalommal rendelkezik, ezért rendszeres fogyasztása jótékony hatást fejt ki a bélmozgásra. Viszonylag magas kálium tartalmával hozzájárulhat a vesék és az izmok működéséhez. Természetes fájdalomcsillapítóként enyhíti a fejfájást, valamint a sportolók ízületi- és izomfájdalmát is.

Hazai meggy fajták

A magyar fajták beltartalmi értékei rendkívül kedvezőek, ennek köszönhetően a meggy frissen és feldolgozva egyaránt népszerű gyümölcs hazánkban és a közép-európai országokban egyaránt.

ÉRDI BŐTERMŐ

Közepes méretű, 5-6 grammos gyümölcsei kissé lapítottak. Héja fényes, kárminpiros színű, a gyümölcs húsa sötétpiros színű és sok levet tartalmaz. Június közepén érik, elsősorban friss fogyasztásra alkalmas.

DEBRECENI BŐTERMŐ

A gyümölcsök kissé nyomott gömb alakúak, fényes héjúak. Világos piros húsa puha és ízletes. Tartósításra és friss fogyasztásra egyaránt alkalmas.

KÁNTORJÁNOSI

Gyümölcse közepes méretű, nyomott gömb alakú. Gyümölcshúsa piros, kemény, repedésre nem hajlamos. Friss fogyasztásra, tartósításra, fagyasztásra is kiválóan alkalmas. Június végén, július elején érik.

PÁNDY

A gyümölcsök mérete nagy, alakja lapított gömb alakú. Héja sötét színű, vastag, a termés húsa szintén sötétpiros, közepesen kemény. Friss fogyasztásra, tartósításra, fagyasztásra is kiválóan alkalmas. Június végén, július elején érik.

ÚJFEHÉRTÓI FÜRTÖS

A gyümölcsök közepes méretűek, ízletesek. Héjszíne fénylő, sötétpiros, húsa közepesen kemény. Július elején érik, tartósításra és friss fogyasztásra egyaránt alkalmas.